Fotos kan ses under Photos Photos from Sri Lanka 2014 (opdateret 7. dec.).
19. november 2014
“Flytter” fra Nepal
At nepalesere er arbejdsomme og eftertragtede som billig arbejdskraft (tænker, på de mange liv, der er gået tabt i Qatar under stadion-byggeri til VM i fodbold 2022), kunne ses på flyet, jeg var med igår fra Katmandu til Mumbai (Indien). Det var ganske unge drenge/mænd, der fyldte flyet. Mumbai er stærkt forbundet med fly til de arabiske lande (Kuwait, Qatar…), og efter at have talt med flere, var de alle på vej ud og arbejde i forskellige brancher. De flytter simpelt derud for år af gangen og forlader familien derhjemme i håbet om bedre liv (og det er jo så spørgsmålet?).
Jeg flytter også videre. Stoppet i Mumbai (tidligere Bombay) i Indien og en ellers flot og imponerede ny lufthavn, var adgangen videre til Sri Lanka i det Indiske Ocean ud for det sydøstlige Indien. Landede her til morgen kl. 04.55 lokal tid (tidsforskellen til DK er 4;30 timer foran) i den største by Colombo til en noget fugtigere varme.
20. november 2014
Sri Jayawardenapura-Kotte
Staten eller republikken Sri Lanka er for nogen bedre kendt som Ceylon, et navn den havde helt frem til 1972. Den består af en hoved-ø samt nogle mindre øer. Størrelsesmæssigt er Sri Lanka 1/2 gang større end Danmark. Tilgengæld bor her omkring 22 millioner mennesker, som gør det til verdens 7. mest befolkede ø-samfund. Fra 1983 og helt frem til 19. maj 2009 var her regulær borgerkrig mellem singhaleserne og minoriteten tamiler. Allerede året efter (2010) steg turistantallet med 45 %, tallet er stærkt stigende. Her findes alene 8 steder, som er på UNESCO’s Verdensarvsliste : byerne: Polonnaruwa, Anuradhapura, Galle, Kandy og stederne: Sigiriya, Sinharaja, Dambulla temple og Horton Plains.
Inden jeg kom herned var jeg sikker på at Colombo (største by) også var hovedstaden, men det er nabobyen med navnet Sri Jayawardenapura-Kotte, der bærer denne titel.
Jeg har valgt at tage endnu en cykeltur, da jeg mener, at udsigten fra sadlen er bedre end fra en overfyldt bus eller for den sags skyld tog, som også findes på Sri Lanka. Turen starter imorgen.
21. november 2014 (1.cykeldag)
Elefanter
Asiatiske elefanter er mindre end afrikanske. Srilankanske elefanter, som er en underart til de asiatiske, er den største. Der lever ca. 5900 på Sri Lanka. Arten har været totalt fredet siden 1986 og heldigvis er antallet stigende. I 1993 var der kun 1967 stk. Tilbage i begyndelsen af 19. århundrede var her mellem 12-14000. De fleste lever i flokke i nationalparker, mens andre benyttes af mennesker til f.eks. ridning. Som udgangspunkt er nationalparkerne ikke spærret med hegn, dvs i man i princippet sagtens kan møde en elefant på vejen en dag. Hvem ved? Når jeg nu siger hegn, så ér der dog steder hvor man sætter elefant-hegn op for at hindrer dem i at tage bøndernes afgrøder.
På 1. cykeldag kom jeg i nærheden af et elefantområde, men oplevede ikke nogen, der stod foran cyklen. Efter at have cyklet og sad i følgebilen, var vi forbi Sigiriya klippen, som er på UNESCO Verdensarvsliste.
Dagens cykeltur fra Negombo til Bamdulla:
22. november 2014 (2. cykeldag)
Regntid.
Sri Lanka har ikke årstider, som vi kender i Danmark. Derimod regntid og den tørre tid. Landet er også delt, så når den østlige del har regntid har den vestlige det modsatte.
I området lidt nord for midten af landet ligger nogle store kunstige anlagte søer (Girithale Tank), som er helt tilbage fra før vor tidsregning, og fra dem kanalsystemer til at bringe vandet ud til til rismarker og befolkningen iøvrigt. For bare 2 måneder siden var disse søer mere eller mindre tørlagte og elefanterne kom fra nærliggende skovarealer og drak fra små vandhuller, der var tilbage.
Lige nu er det regntid i området og på dagens cykeltur, blev der da også lukket op for sluserne oppefra. Heldigvis var temperaturen 26 grader, så man ikke blev kold – bare våd! Søerne steg vel lige én millimeter eller to idag. Fulgte kanalsystemerne,
søer og var igennem Minneriya Nationalparken. Flere skilte langs vejen fortalte om chance for elephant-crossing.
Dagens cykeltur fra Habarana (Sigiriya) til Polonnaruwa, som er hjemsted for gamle ruiner beskyttet af UNESCO:
23. november 2014 (3. cykeldag)
Kandy
Polonnaruwa, Sri Lanka’s næstældste by blev lagt bag ryggen hertil morgen med retning mod den tidligere hovedstad Kandy, placeret stortset i midten af landet.
Byen er også Sri Lanka’s næststørste by og ligger knapt 500 m.o,h, Igen en by placeret på UNESCO verdensarvliste pga. templet Sri Dalada Maligawa.
Dagens rute fra Polonnaruwa til Kandy:
24. november 2014 (4. cykeldag)
Te
Højlandet i midten af Sri Lanka (højeste bjerg er 2524 mtr), er hjemsted for produktionen af te, som beskæftiger over 1 million srilankanere og gør landet til den 4 største producent på verdensplan. Det kølige og fugtige klima giver ideelle forhold for te-busken. Producenterne mener selv, at man har den bedste kvalitet at byde ind med.
Dagen bød på cykling igennem områder med te-plantager og te-fabrikker. Desuden gav højlandet også udsigt, set fra sadlen, til flere spektakulære vandfald, søer, farverige blomster og aber inden knapt 2000 højdemeter var forceret og Sri Lanka’s højest beliggende by Nuwera Elliya (1983 m.o.h.) var indtaget. Især det sidste 23 km, som steg næsten 1100 højdemeter gav udfordring, da en ellers nogenlunde klar dag blev til regnvejr og kølig vind.
Dagens cykelrute fra Kandy til Nuwera Elliya:
25. november 2014 (5. cykeldag)
Yala
Knapt 1300 km2 nationalpark i det sydøstligste hjørne af Sri Lanka og hjemsted for elefanter, leoparder, krokodiller, aber, fugle, dovendyr, vildsvin, hjorte, bøfler, sjakaler og mange andre dyr. Parken er delt i 5 blokke og kun blok 1 på 141 km2 er tilgængelig for gæster.
En cykeltur ned fra det kølige og regnfulde højland med alle dets marker med grøntsager i alle afskygninger og ned til det flade land med bl.a. marker klar til at plante ris og marker med ……mariuhana (ja, det er lovligt at dyrke i dette område, med salg til læger i Sri Lanka alene),og jeg var fremme ved Yala Nationalpark. Igen lunt vejr.
Efter en tur på jeep-safari, valgte jeg at bo på camping lige udenfor parken, i det man må kalde luksuscamping i telt. Aftensmaden blev på stranden med opvartning af ikke mindre end 12 personer, der grillede fisk og kylling samt sørgede for afrydning såsnart man var færdig med
en ret. Udover mig var det ét par, så servicen fejlede ikke noget. En nat med lyden af bølgerne fra den Bengalske Bugt, som er en del af det Indiske Ocean. Tankerne runder, da også lige 2004-Tsunamien, ja, det er 10 år siden om en måned. Den ramte bl.a. her og inde i parken. Alene inde i parken døde 50, heraf ca. halvdelen japanske turister. I hele Sri Lanka døde 50.000!
Dagens cykeltur fra Ella til Yala:
26. november 2014 (6. cykeldag)
Tsunami
Min tanker omkring Tsunamien i aftes, blev afbrudt gang på gang af højtlydende skud. Forklaringen kom hertil morgen: en vild elefant (er ekstrem farlig), havde været lige uden for teltlejren, og man havde smidt kanonslag for at få den til at forsvinde. Beviset lå også udenfor porten; elefant-kager i nybagt version.
En uhyggelig dag d. 26. december 2004 lidt i kl. 8 om morgenen, hvor et jordskælv i det indiske ocean ud for Sumatras kyst startede en kæmpe bølge, som ramte landene med kyster ud til dette hav. Sri Lanka blev det land næst efter Indonesien, der blev hårdest ramt. 70 % af kysterne blev ramt af bølgen, som steder var over 10 meter høj, men hovedsagligt mellem 3-6 meter. Det skete mellem 2-3 timer efter skælvet.
Det hotel jeg bor på idag blev ramt, men tog ikke synderlig skade. Nabo-hotellet, som har mur op imod, blev ødelagt fuldstændigt og genopbygget, hvilket man kan også kan se.
Hotellet ligger i byen Tangalle på sydkysten af Sri Lanka. Det blev min endestation for cykelturen, en tur det har bragt mig ca. 425 km rundt på de srilankanske veje. To punkteringer og ingen alvorlige hunde-angreb. Men for pokker, hvor er her mange hunde. Utroligt nok har jeg kun set en død hund på turen. De lever ellers et farligt liv med deres tilstedeværelse på vejene.
Dagens cykelrute fra Yala til Tangalla:
27. november 2014
Fiskeri
Googler man fiskeri og Sri Lanka, opdager man hurtigt at EU i oktober måned 2014 nedlagde forbud for import af fisk og fiskeprodukter fra Sri Lanka, da landet ikke har påvist ændret adfærd i forbindelse med de krav EU har stillet til landet for at undgå ulovligt fiskeri. Sri Lanka har ellers øget sin eksport efter urolighederne i landet frem til 2009. Sri Lanka er én af de største eksportører af tun på verdensplan.
Jeg har nu ikke spekuleret meget over dette de seneste dage og alligevel sat såvel friskfanget tun som kæmperejer til livs. Det smagte godt.
28. november 2014
Den sande historie
Under morgenmaden satte Ananda, ejeren af Panorama Rock Cafe Guesthouse sig hen til mit bord. Han fortalte hvordan han havde oplevet Tsunamien for 10 år siden. Han startede sin restaurant op for 21 år siden og sidenhen kom nogle bungalows til. Han var en af de første her i området. Den 26. december 2004 var her incl. ham selv 14 personer på Guesthouse/restaurant. Det begyndte med at vandet steg omkring 3-4 meter og restauranten var under vand. Sidenhen kom en bølge; ikke en der var ødelæggende, og ikke større end nogle nåede at løb væk. Herefter træk vandet sig væk og tørlagde stranden måske 300 eller 400 meter ud. Herefter kom 3 kæmpe bølger og skyllede alt væk. Alle hans bygninger forsvandt og 2 turister i én af bungalows samt én i køkkenet blev dræbt. Så det jeg kommenterede i forgårs var altså ikke sandheden om hans guesthouse var ubeskadet. Beklager.
29. november 2014
Venlighed
Når fiskerne kommer ind fra havet med deres fangst, stimler man sammen og sælger fiskene til dem, der vil købe. Nogle køber kassevis , andre en enkelt eller 2.
Min daglige færden på stranden, ja, det er bare at gå; der er strand så langt øjet rækker, gav mig en god ven. Godt nok er her ikke mange lokale. Mest dem der har bungalow eller restaurant på stranden. Turister er der også langt imellem, men de er her. Rejseselskaberne benytter sig af strandene, der ligger mere vest på. Der er hotellerne mere udviklet og mere kommercielle. Her i Tangalle er det stadig hyggeligt og fri for solhungrende og charterrejsende tyskere, japanere, russere, danskere osv. i de massive antal, hvor man næsten er sikker på at møde naboen eller ihvert fald en fra mødregruppen.
30. november 2014
Erosion
Beslutningen om ikke at køre med bus holder lidt endnu. Ikke fordi, det er så slemt endda, men når man har oplevet, hvordan de pløjer afsted på landevejene set fra cykelsadlen, er det ikke lige dét, der får første prioritet. Man kan roligt sige de opfører sig som kongerne af landevejen. Tog istedet videre med en af de så udbredte Tuk Tuk’er; en 3-hjuler med dieselmotor, som skyder en fart á 50 km/t.
De lokale roser strandbyen Unawatuna, som værende den bedste af sydens strande. Det kan jeg roligt afvise. Stranden er simpelthen ved at forsvinde. En nydelig bananformet strand på et par kilometer er blevet 3/4 mindre pga erosion. Sandet er væk og har efterladt restauranter og hoteller, som tidligere havde 50 meter sandstrand, til af have ingenting. En katastrofe, og slet ikke indbydende. Man har fra myndighedernes side forsøgt af lave en kunstigt rev i vandet af sten. Det har virket modsat af hvad det skulle og gjort situationen værre end da det hele begyndte for godt 1 år siden. Naturen er svær at lave om på.
1. december 2014
Galle
Først portugiserne, så hollænderne og sidenhen også englænderne. Jo, kolonitiden er ikke gået Sri Lanka forbi. Byen Galle i det sydvestlige hjørne har strategisk altid været interessant, som midtpunktet eller måske snare som grænsen mellem det østlige og vestlige Asien, der i kolonimagtens dage delte landene på handel og plyndringer. Galle Fort, med lidt over 400 år på bagen, står stadig som den dag hollænderne færdiggjorde det,mens det var portugiserne er påbegyndte byggeriet.
Fæstningens høje mure danner også rammen og en by i byen. Et meget anderledes Sri Lanka dukker overraskende for mig op. En koloniby, som er under modernisering og fremstår som en meget hyggelig bydel med gågader og små butikker. Meget lig byen Hoi An i Vietnam.
2. december 2014
Russer
En dag ved stranden, stadig Unawatuna Beach, trods dens manglende sand. Ja, og så medtaget er den da heller ikke. Det Indiske Ocean i omegnen af 27´grader varmt, så heller ikke det kunne afskrække.
Min tidligere konklusion omkring russere og andre udlændinge ved de sydvestlige strande, ser ud til at holde meget godt stik. Jeg vil tro omkring 50% er russere ved stranden her. Jeg blev da også tiltalt som værende russer, “you are from russia?” – hmmm – ja, det ligner man sgu nok!
Som ved andre strande med mange turister, er der jo altid lokale, der vil tjene penge på hvad som helst – saronger, frugt, drikkevarer, træfigurer etc. Gentagende gange, og det gælder turiststeder generelt her i Sri Lanka, møder man : en mand slæbende med en lille abe i halsbånd med bukser på (altså aben) og en ca. 2 meter Pytonslange omkring halsen, og luksusudgaven, så lige 2 kobraslanger i en lille kurv ved siden af. Dem var der et par stykker af på stranden!
3. december 2014
Tog
Jernbanenettet er godt 1500 km langt i Sri Lanka, men frem til 2010 er det ikke blevet vedligeholdt igennem mange år. Det er der imidlertid gjort noget ved de senere år og vil også blive fremover. Togene er blevet fornyet og skinner lagt om flere steder. Bl.a. led ruten fra Galle til Colombo stor skade under 2004-tsunamien. Dette arbejde blev færdiggjort sidste år.
Jeg hoppede på toget i Galle imorges og må sige at de kr. 6,00 det kostede at køre tog i 2 timer 15 min. (godt 120 km) var givet godt ud. Pænt tog og ok skinne-legme den første halvdel af turen. Udsigten var ganske fin. I millionbyen Colombo skiftede jeg til tuk tuk og herefter bus før jeg nåede frem til hotellet i Negombo 40 km længere nordpå. Denne by ligger ikke langt fra lufthavnen, hvorfra jeg skal flyve torsdag aften.
4. december 2014 (1)
Sri Lanka-rundrejse slutter i løbet af dagen og jeg kan se tilbage på gode oplevelser: mine overnatningssteder i perioden 19. november til 4. december:
4. december 2014 (2)
Hjemrejse:
5. december 2014
Tak for denne gang og forhåbentlig på gensyn i fremtiden. Der vil senere blive lagt nyttige tips fra min tur ind på min side samt fotoalbums opdateret yderligere. Tak til dem der kiggede med.
1 thought on “Sri Lanka 2014”