Update på New Zealand 2017
3 uger uger fordelt med 2 uger på Sydøen og 1 uge på Nordøen. Vi fløj imellem de 2 øer for at spare tid. Prismæssigt er det også billigere, hvis man vælger et billigere flyselskab, som eksempelvis Jetstar.
Turen som helhed kan ses på min blog New Zealand 2017, hvor der også vil ligge lidt tips, som vi selv har kunne bruge undervejs.
Flere billeder kan ses på New Zealand 2017
Du kan zoome ind og ud på kortene. De rød punkter viser de steder, vi har været. Det kan være overnatning eller aktivitet. Ved at stille sig på punktet kommer info frem:
Nyttige tips som vi selv har kunne drage nytte af:
Sim Kort med data 3GB samt taletid. Godt til bookninger. Koster NZ$49
Book hostel/hotel på www.bookning.com eller www.hostelworld.com Hent app
Camping har også senge og hytter Koster fra NZ $60 for 2. Nogle med fælleskøkken
Søg bl.a. camping på www.hapnz.co.nz
Backpacker overnatning billigst NZ $ 30,00
Nogle hostels tager ikke børn under 18 år. Bl.a. Solid Rock i Rotorua
Billeje f.eks Apex eller Omega evt. søg www.AirPortrentals.com for bedste deal HUSK de tilbyder forsikring, så man ikke dobbeltforsikrer
Pris benzin NZ $2,06 liter
Højre kørsel
Generel og max hastighed 100km/t
Husk at tjekke rabatkuponer til attraktioner. Der er mange i omløb. Findes i f.eks brochure. Tag v/ankomst til NZ i lufthavn ARRIVAL, god start. Evt har overnatningssteder også rabatkuponer. Spørg dem.
Mandag den 20. februar 2017
Hjemme i Danmark
Så nåede vi at runde turen af til New Zealand.
Far og datter på tur i 3 uger.
Oversigtskort over steder vi har været på New Zealand lægges op en af de næste dage.
Singapore til London 14 timer. Der var modvind😊
Landet i Changi Airport i Singapore efter lidt over 10 timer fra Auckland med dette Dreamliner 787-9 fra Air New Zealand.
Søndag den 19. februar 2017
Hauraki Gulf
Bugten ud for Aucklands kyst er rig på dyreliv under vandoverfladen, da især plankton trives fint her. Hvaler, hajer, delfiner, fugle osv. Området strækker sig over 4000 km2.
Desværre fik vi æren af være blandt de 10 %, som ikke ser noget sådan en dag. Første gang i 2017. Ærgeligt …..men vi har fået en ny tur gratis gældende til det lykkes at se hvaler og delfiner.
I stedet flot indsejling til Auckland City og havnen som prydes af den ene store båd efter den anden.
I havneområdet ligger mange spændende både
Lørdag den 18. februar 2017
Auckland
Ikke hovedstaden som mange tror (det er Wellington, også på Nordøen), men derimod New Zealands største by med 1,6 millioner mennesker, svarende til godt 32% af befolkningen. Største gruppe af folk fra Polynesien, men efterhånden også mange fra Asien holder til i byen. Multikulturel er vist det rigtige ord.
Der var kø ud af byen for knapt en uge siden, da vi hentede bil. Det samme gjorde sig gældende indtil byen. Allerede 35 km før city var der kø. Hold nu op de har et problem. Alt for mange biler i forhold til vejnettet omkring Auckland.
Især Skytower dominere byens midtpunkt, som er i nærheden af havnen. Det er jo sejlernes by. Tænk bare på America’s Cup som byen har huset.
….jo skal man have prøvet sin adrenalin-styrke af så kan storset alt gøres her i byen. BungyJump fra Harbour Bridge eller omvendt Bungy, hvor man bliver skudt op i luften som i en slangebøssen. You name it – de går virkelig til den i Auckland 🙂
Fredag den 17. februar 2017 (2)
Skovbrand
Flere i Danmark har bemærket skovbranden i Christchurch. Vi har egentlig ikke tænkt så meget over den, eftersom vi ikke har set TV eller hørt radio.
Den dag vi ankom til Christchurch ude fra Akaroa, er vi kørt lige forbi hvor den er startet, og det åbenbart lige omkring det tidspunkt vi passerede.
I hvert fald kunne vi se røgskyen inde fra hotellet. Det var først om morgenen en anden gæst fortalte om branden.
Status kendes pt. ikke, men en helikopter-pilot har mistet livet og 1000 har måtte flygte fra deres hjem.
Fredag den 17. februar 2017 (1)
Coromandel og Kauri
New Zealandsk Fyr Kauri eller bare Kauri. Et træ man værner meget om på New Zealand. Man har registret de fleste træer af de få, der er tilbage. Da Maori-folket kom til fældede og brændte man disse træer for at kunne dyrke jorden og til kvæg.
Træsorten er den, der bliver ældst. Måske op til 2500 år. De bliver ikke særligt høje, omkring 50 meter. Til gengæld bliver stammen tyk. Man har måleringer på et træ der gik op i flammer i 1890. Træet var 8,54 meter i diameter, og 26.83 meter i omkreds.
Den største bestand af disse massive træer findes på den nordlige del af Nordøen (Waipoua Forest), ca. 80 km2. Men også Coromandel Forest Park, på Coromandel halvøen har en del træer.
Adgangen til dem er dog begrænset, da man har måtte konstaterer en træ-død flere steder på grund af bakterier som folk har under deres sko fra f.eks. jord fra andre steder i verden ( det er derfor man tjekkes i lufthavnen for samme).
Regn fra morgenstunden og først da vi forlod Aroha hertil morgen tog vi beslutningen hvilken vej vi kørte ud på Coromandel halvøen. Vi kørte efter den begyndende blå himmel. Mod Thames hvor vi også overnatter på Campingplads.
OBS du kan selv zoome ind eller ud på google-kortet 🙂
Torsdag den 16. februar 2017
Waitomo Craves
Regn. Ja, hele dagen. Heldigvis ikke i hulerne omkring Waitomo.
Opdateret billeder fra NZ 2017
Onsdag den 15. februar 2017 (2)
Filmet fra drone
Fra Te Puia i byen Rotorua.
Onsdag den 15. februar 2017 (1)
Te Whakarewarewatangaoteopetauaawãhiao
Geotermisk undergrund præger byen Rotorua. Det samme gør Maori-folket (det oprindelige folk, som kom fra Stillehavsøerne for mere end 1000 år siden). Te Puia er stedet byen, hvor det hele går op i en højere helhed:
For første gang på vores rejse lavede vi vores egen mad i campingpladsen køkkenbygning. Da vi havde købt ind, kom vi dog i tanke om, at vi ikke havde nogle gryder. Heldigvis klarede camping-mutter dette for os.
Tirsdag den 14. februar 2017 (2)
Den 13.
Hernede var det den 14. da vores rejsedag til Auckland begyndte, men den 13. i Danmark, da tidsforskellen er 12 timer foran i New Zealand.
At det var den 13. i Danmark må have haft sin indflydelse i dag.
Vi skulle aflevere vores lejede bil i lufthavnen. Vores GPS viste os ind på en forkert adresse. Vi brugte min Iphone. Caroline holder den, mens jeg kører. Efter at have afleveret bilen og vi sidder i afgangshallen opdager vi, at min mobil er væk. Glemt i bilen i forvirringen. Vi får fat i den. Godt vi var i god tid.
Udover flyet var forsinket 1/2 time var biludlejningsselskabet langsomme med at få en shuttle til at hente os. Ud af lufthavnen og Auckland by i ny lejet bil (Nissan X-Trail, helt ny 🙂 ), er der kø pga. mange biler og vejarbejde. Vi bruger henved 1 time ekstra, så vi når først vores bestemmelsessted Rotorua kl 20.00.
Det hostel vi har booket og betalt på huser ikke personer under 18 år….og vi kan ikke få refunderet lejen på NZ$ 75,00 (med mindre det bliver solgt til anden side).
Heldigvis er de flinke og hjælper med at finde et andet sted til os. Faktisk et sted vi også havde kigget på.
Øv for en dag…..og så lugter byen af råddent æg 🙂
Knapt 3 timers kørsel i dag.
Tirsdag den 14. februar 2017 (1)
North Island
Rejsedag. Fra syd til nord. Christchurch til Auckland
Hvorfor nu flyve? Spare tid og så er vejen fra Christchurch til færgehavnen Picton lukket pga jordskælvet for nogle måneder siden. Desuden er det meget billigt at flyve med lavpris-selskabet JetStar (ejes af Qantas).
Mandag den 13. februar 2017 (2)
Jordskælv
Heldigvis ikke i dag. Men ankommet til Christchurch fra Akaroa
vidner det om naturen havde godt fat i byen i februar 2011. Hele midtbyen er snart jævnet med jorden for at gøre plads til nyt. De gamle victorianske huse led stor skade under skælvet, som også kostede en del menneskeliv. De fleste gamle ejendomme, som står endnu, venter kun på at blive revet ned. Byggepladshegn, som skal forhindre adgang vidner om dette.
For mig et specielt syn eftersom byen så meget anderledes ud i forhold til mine tidligere besøg i 1994 og 1999. Hyggelig by dengang med fine gamle bygninger. Nu kold og strømlinet og stadig én stor byggeplads.
Mandag den 13. februar 2017 (1)
Hector delfiner
En plan om at se hvaler på New Zealand, som et blandt få steder i verden hvor de store Kaskelothvaler kommer meget tæt på land, gik lidt i vasken pga. det store jordskælv ved Kaikoura for nogle måneder siden. Området er meget ødelagt omkring byen og vejen fra nord til syd er lukket på ubestemt tid.
Akaroa og bugten ud mod Stillehavet byder på lidt af hvert. Med en båd var vi så heldige at se en del Hector delfiner et par blå pingviner, sæler samt meget ekstraordinært en Guløjet Pingvin (næsten helt udryddet). Og ikke at forglemme en flot landskab.
Søndag den 12. februar 2017
Akaroa
Lidt varmere vejr end vi tidligere har haft. Vindstille og 20 gr.
Lørdag den 11. februar 2017
Farmstay
Planen hed egentlig Lake Tekapo og de varme kilder, men det var ganske enkelt umuligt at finde overnatning pga. week-enden og det kinesiske nytår. Sidstnævnte har bragt hobetal af kinesere til NZ på ferie.
I stedet for det typisk turistmål, tog vi i stedet på landet. Nærmere bestemt Peel Forest.
Steve og Jenny tog imod os. Deres hus var vores hus. Utroligt gæstfrie mennesker.
Op til deres matrikel lå ikke mindre end en 1000 år gammel skov. Tæt og som at gå i en regnskov.
Lørdag aften tog vi på den lokale pub og spiste sammen med alle de lokale. Der var levende musik. Vi sad ved bor sammen med en fåreklipper og hans kone samt deres vennepar. Det blev talt om landlivet her på NZ. Han klippede ca 200 får dagligt og havde gjort det i alt for mange år, synes hans kone (mere end 30 år).
Fredag den 10. februar 2017
Oamaru og Moeraki
Runde sten på 100 cm i diameter, ja, endog op til 300cm. Så bør man ikke sparke til dem. Havet nedbryder dem langsomt. De blev dannet for over 60 millioner år siden. Nye kommer frem under sandet. Moeraki Boulders. Specielt naturfænomen på Sydøen ude langs østkysten.
Når solen går ned kommer disse, verdens mindste pingviner, den blå Pingvin (1 kg og 14 cm høj) tilbage efter at have tilbragt dagen eller måske 2 dage på jagt efter føde op til 50 km ude på havet.
Torsdag den 9. februar 2017
Albatrosser og Pingviner
Var det i Danmark ville en hård nordlig vind være ét STORT øv! Men når man er Albatros og har et vingefang på 3 meter og vejer godt 8 kg og er 120 cm fra næbspids til halefjer, så elsker man så megen vind som muligt. Ja, faktisk behøver man denne vind for at komme til havs for at finde føde til sin unge. At ungen behøver føde vil man forstå, når denne efter godt 1/2 år vejer mere en voksen fugl, nemlig omkring 10-12 kg. Udviklingen af det
enorme vingefang kræver denne kraft. Når ungen er flyvefærdig er den op til 5 år i luften eller på vandet før den vender tilbage for at yngle. Vinden var meget kraftig i dag og udover de redeliggende fugle så vi omkring 10 stk i luften – hele 5 på én gang.
Den guløjede pingvin er med en antal på omkring 600 stk på verdensplan tæt på at være udryddet. Vi var heldig at se et privat reservat med 6 reder ( 50 stk i slut 90’erne). Desuden havde man 35 unger under observation.
Udover Albatrosser og Pingviner bød Otago Peninsula ved Dunedin også på andre dyr
Torsdag den 9. februar 2017
Fergburger
Queenstown er omdrejningspunktet for adrenalin-prægede aktiviteter. Byen er således også magnet for mange turister.
Fergburger begyndte at servere burgere i 2001 i en lille gade i byen. Idag ligger den på hovedstrøget og vil man bestille en burger skal man have god tålmodighed trods at de har åbent 24 timer 7 dage om ugen. For det meste skal man regne med 1.5 time for bare at bestille, så kommer ventetiden med at få den serveret oveni.
Fernberger har udover at være kendt blandt turister også været en politisk kartoffel. Hvad der startede med at være et tilbud fra Fernburger på kr. 500.000,00 for at købe ekstra plads foran forretningen i form af mere fortov (kommunen skulle afgive 2 p-pladser), endte med at komme til at koste skatteyderne næsten samme beløb.
Fernberger brager derudaf.
Onsdag den 8. februar 2017
Glenorchy
45 minutters kørsel fra Queenstown ligger Glenorchy, en lille flække med 300 indbyggere. Ikke noget der sagde mig meget hertil morgen.
Dart River bliver dannet fra de høje 3000 meters bjerge som omkranser blandt andet Queenstown og Glenorchy.
En Jet Boat tog os op ad floden godt 1 1/2 times tid med sneklædte tinder som baggrund. Blå himmel for første gang i 8 uger 🙂 Igen et heldigt valg af dagen for os.
Noget af turen tilbage foregik i bus. Et stop på locations for mange forskellige film- og reklameselskaber. Ringenes Herre, Hobitten og chokolademærket Milka (og det er endda fra Schweiz!!) og selvfølgelig mange andre.
Jo jeg blev da noget klogere og måtte sande at min kendskab til ovennævnte film blev større trods min ringe interesse for samme.
Tirsdag den 7. februar 2017
Milford Sound
Mitre Peak, 1838 mtr højt og et af de mest fotografede punkter i New Zealand. En fjord på 22 km i længden og 2 km bred. Sol fra en blå himmel og næsten ingen vind og så ikke mindst en båd.
Ingredienserne til en faktastisk smuk oplevelse, som for mit vedkommende blev lykkens gang. 3. forsøg (’94 vejen lukket pga. skred, og ’99 pga. for meget regn),
Michael holdt et par fridage og vi tog afsted i hans autocamper og havde en overnatning i Manapouri på en spøgs campingplads.
Foreløbig har Milford Sound haft 26 regnvejrsdage i 2017 og dagen i dag var kun den 4. iår med sol. Heldet var virkelig med os. Alene i går regnede det 200mm (tohundrede) herude.
Michael satte os af i Queenstown og vi sagde pænt farvel for denne gang med håbet om et gensyn i fremtiden. En fantastisk uge hos ham og Kelly, hvor vi har levet som på 7-stjernet (iflg. Michael 🙂 )
Tak til Michael for at tage os den lange vej til Milford Sound og tak for opholdet og hjælp til pleje af sandflue-biddene og den gode dag på Stevensons Island og Blue Pools. Vi har virkelig nydt det.
Søndag den 5. februar.2017
Fotos fra New Zealand
Foto album (opdateret (5. februar 2017) klik her
se også fra flyveturen og stop i Singapore. Klik her
Lørdag den 4. februar 2017
Lake Wanaka
16 års fødselsdag for Laura Erichsen. 16 år og man kan begynde at tage kørekort.
Brunch og efterfølgende besøg på Stevensons Island i Lake Wanaka. Venner og familie (i alt 22 personer deltog).
Solbadning, vandski, jetski, vandring. Jo, dagen var fin.
Sluttede af med grill (burgere) og chokoladekage.
Laura og hendes venner blev og overnattede på øen, men vi andre tog tilbage til fastlandet igen.
Fredag den 3. februar 2017
Regnen slipper sjældent Sydøen’s vestkyst og dette var heller ikke en undtagelse i dag. Trods regn oppefra skinnede solen frem i få øjeblikke.
Regnskov, vandfald, klart vand, floder, søer, bjerge. 4 timer i bjergene bød på en cocktail af naturen.
Wanaka er lig med masser af turister. Mange kommer selvfølgelig for at besøge Puzzle World. En kiwi byggede i 1973 verdens første kæmpe labyrint i træ. Den står her stadig den i dag.
90% af de besøgende i dag var kinesere.
Torsdag den 2. februar 2017
Siger man Queenstown, ved man naturen er flot. Godt 1 times tid henover et bjerg, forbi skiområdet Cardrona, møder man Wanaka,
som med sin spetakulære udsigt over Lake Wanaka med sneklædte bjerge i baggrunden ikke findes meget smukkere. Mountainbikesporten er et hit her sammen med vandring og selvfølgelig skisport.
Omkring 6000 mennesker bor her, men dette tal vil helt sikkert blive måske fordoblet inden for de næste 10 år. Der er livlig byggeaktivitet og alt kan sælges. Priserne er skyhøje. Et alm. parcelhus svarende til et i Danmark til måske kr. 2 mill. koster måske 5 mill. her. Og køberne er her. Kineserne kommer hertil i stort antal.
Lidt udenfor byen ligger Albert Town, hvor Michael Erichsen bor. Gammel Nykøbing-dreng, som efterhånden har været her i 16 år. Han driver murerforretning med speciale inden for flisearbejde.
Onsdag den 1. februar 2017
Velkommen til den anden ende 🙂
Lille oplevelse og måske en lille ide om hvad Security IKKE ser. Caroline havde ved en fejl lagt sit penalhus i håndbagagen i København. Hvad ingen af os havde tænkt over, så indeholdt dette en lille saks, som af sikkerhedsmæssige årsager ikke er velkommen i kabinen hos flyselskaberne.
Det var først Security i Singapore- gaten på vej mod Auckland NZ, at vi blev hevet til side og fik en stram besked om, at dette skulle vi huske at lægge i den in-checket kuffert næste gang. Dog kunne vi vælge at beholde saksen, hvis vi ville. Blot skulle vi sige “ja” og derefter modtage en bagage-tags og saksen ville vi få udlevereret i bagageudleveringen i Auckland. Dette kalder jeg service 🙂 Vi oplevede faktisk en svensker i security i København, som fik konfiskeret en nyindkøbt kniv (som forretningen havde sagt god for). Og konfiskeret var konfiskeret !
Det var Singapore Airlines selv, der stod for security-check i gaten i Changi Lufthaven i Singapore og ikke en fælles, som opleves i København.
Changi Airport er i øvrigt et kapitel for sig selv. Flot flot og bare styr på tingene. Hele lufthavnen har tæpper og der er grønne planter overalt, ja sågar vægge måske 100 meter i bredden og 12 meter høje.
Vores ferie på New Zealand kan begynde.
Tirsdag den 1. februar 2017
Rejse til New Zealand klaret på 50 timer incl. transfer og 13 timers ophold i Singapore:
Flyvetider (SAS, Singapore Airlines og Jet Star:
København-London 2:00 timer
London-Singapore 12:00 timer
Singapore-Auckland 9:30 timer
Auckland-Queenstown 1;50 timer
Mandag den 31. februar.2017
Byen der har størrelse som Bornholm og en befolkning lidt større end Danmarks; selvstændig stat siden 1965. Utrolig farverig by eller stat om man vil med mange forskellige folkeslag. Sikke en udvikling siden mine sidste besøg i 90’erne. Regeringen har store planer om at bliver den mest grønne storby i form af træer og planter inden for en årrække.
Mia med rødder i Nykøbing F. og pt bosat i Singapore sørgede for rundvisning efter vores ankomst tirsdag morgen efter knapt 13 timers flyvning fra London med verdens største passagerer fly med plads til 441 personer.
Tak til Mia, som gjorde det fantastisk. God morgenmad og slutteligt frokost på tyrkisk restaurant i den arabiske bydel.
Husly i fed Lounge i Changi Airport inden vi snupper endnu en tur i dobbelt-dækkeren 🙂
Forord
Tiden nærmer sig for næste rejse.
Det berømte citat “At reise er at leve” findes i H.C. Andersens Mit Livs Eventyr fra 1855 placeret under året 1844 efter skildringen af Jenny Lind.
Tænker man må afsted. Har sparet op. Tiden er moden. Uret viser i den retning. Hvorfor vente. Et land på den anden side af vor klode. Langt væk. Trods tiden løber, kan det nås. Det må gøres i et tempo, det kan gå.
Rygsækken er snart klar. Det er jeg og vi. Lad gå. Vi gør det.