Mont Blanc på MTB 🇫🇷🇨🇭🇮🇹2021

Intet sted i Europa er bjergene højere. Kun få steder kan du som MTB’er opleve højalpint landskab og naturlige singletrails på over 10km og gletsjere som her, nemlig Mont Blanc massivet.

3 lande, Frankrig, Schweiz og Italien er rammen om bjergmassivet.

Mødested for gruppen er skisportsbyen Chamonix i knapt 1050 m.o.h. i Frankrig. Der bliver kørt en rundtur omkring byen dagen før start.

250 km 10.000 højdemeter
Start/slut Chamonix, Frankring

Dag 1: Chamonix 🇫🇷 til Orsiéres 🇨🇭

Nordøst ud fra Chamonix i 1.050 m.o.h til skibakken ved Le Tour i 1.450 m.o.h. En stolelift tager os op til 2.000 m.o.h.

Herefter forbi Col du Balme og nedover skianlægget og ind i Schweiz ad skipister og skovveje. En sjov vandkanal /”single trail” fører os frem til frokosten i “Col de la Forclaz”.

Nedover skianlægget og ind i Schweiz
På vej til dagens frokost.

Dagens 2. nedkørsel på vandresti mod Martigny i ca. 800 m.o.h. efterfølges af dagens længste opkørsel til “Lac de Champex” , inden fed nedkørsel til Posthotellet Terminus i schweiziske Orséres. Desværre regn på den sidste del ned. 

Dag 1 bød på 69 km og 2696 højdemeter op.

Dag 2: Orsiéres 🇨🇭 til Courmayer 🇮🇹

Dagen med turens næstlængste opkørsel (knapt 25km). Via cykelvej og asfaltvej rammes byen Issert 1055 m.o.h. Herfra kørsel op gennem Val du Ferret ad stadig mindre grusveje og til sidst vandrestien indtil passet “Grand Col Ferret” 2.537moh. Sidste time før og efter passet er det for nogen nødvendigt at trække cyklen af flere omgange. Fantastisk udsigt. 

Nedkørsel fra Grand Col Ferret

Nedkørslen er knapt 30km med godt 10km på singletrail og ender i Courmayer 1.250moh. Nu Italien. Der var desværre meget mudderet på den første del af nedkørslen og flere snestykker skulle passeres til fods, men fed oplevelse.

Dag 2 bød på 40,65km og 1713 højdemeter op.

Dag 3: Courmayer  🇮🇹 til Les Chapieux 🇫🇷

Dagen igår bød på hviledag i italienske Courmayer, hvor Europa’s tag blev udforsket i meget klart vejr.

Mont Blanc i baggrunden set fra den italienske side. Punta Hellbronner 3466 meter.

3. dag Vi starter brat op ad skibakke til indgangen af dalen “Val Veni” som møder os med storslået udsigt til gletsjere, som næsten rækker ned til vejen. Jo længere op, jo mindre vej, sti, spor og til sidst bliver det vandrestien vi følger. Det er stejlt og der må trække flere passager op mod passet “Col de la Seigne” 2.516moh.

På vej op mod Col de la Seigne passet, mens der stadig kan køres.
På toppen af dagen pas Col de la Signe 2516 meter.


Herfra fantastisk nedkørsel, måske turens bedste singletrail, som blev prepareret til cykelkørsel i 2019, videre gennem dalen, forbi “La Ville des Glaciers” (fire huse) til Les Chapieux (som består af mindst fem huse og en kirke). Turens højste overnatning i 1.549moh, langt væk fra civilisationen i et lille familieejet nyrenoveret hotel uden mobilforbindelse. WiFI koden er: “Tal dog sammen, i er på ferie”

I Les Chapieux bruges kiren som cykelparkering for natten.
Dag 3 : 35,13km med en stigning på 1829 meter op ad.

Dag 4: Les Chapieux 🇫🇷 til Aréches 🇫🇷

Fra Les Chapieux, byen midt ude i ingenting starter en relativ let morgenopstigning til Col de Rosenlend 1.968moh på asfalt. Herfra leder det til et langt og krævende sti og sporstykke syd om søen “Rosenlend”, med en lækkerbisken af et singletrail. 

Sydsiden af søen Rosenlend

Passet “Col du Coin” bliver passereret. 

Sidste 300 meter op ad Col du Coin 2316 m.o.h.

Nok det mest krævende, da cyklen skal bære på et stejl stykke de sidste 300 højdemeter, men bliver belønnet med enndu en fantastisk nedkørsel, mest på singletrail og masser af løst grus. Skibyen Aréches nåes efter en mudderet tur ned.

Tæt på byen Areches
Fugtige stier blandet med kokasser på vej mod dagens destination Aréches.
Dag 4 : 40 85 km med 1532 højdemeter op ad.

Dag 5: Aréches 🇫🇷 til Chamonix 🇫🇷

Dagen starter med 5km nedkørsel ad asfalt og skovveje inden en lang og sej opstigning venter. Målet er “Col de Joly” 1.947 m.o.h., men der er knapt 30 km op!. Herefter spor og anlagt singletrail nedkørsel til “Les Contamines” 1.150 m.o.h. meter og herfra rullede vi videre ned i dalen til “St Gervais les Bains” 750 m.o.h.. inden sidste stigning op til Col de Voza 1.653 m.o.h.

Singletrail som ikke var det nemmeste.
6 km og 800 højdemeter på dagens sidste stigning til Col de Voza 1.653 m.o.h.
Trods lang opstigning gik det også ned. Styrt nedad idag.
Dag 5: 63,13 km og 2296 højdemeter opad.
Fra Aréches til Chamonix og dermed er ringen omkring Mont Blanc massivet sluttet.
Samlet rute. 250 km 10.000 højdemeter
Start/slut Chamonix, Frankring

Udvalgte billeder fra turen rundt om Mont Blanc

Translate »